Ritme

Ritme

Leven in het ritme van de natuur is allang niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger. In de natuur draait het om tegenpolen zoals dag en nacht, spanning en ontspanning en groei en terugtrekken waarbij de één niet waardevoller is dan de ander. Om terug te komen in je natuurlijke ritme volg je het ritme van de dag en nacht, de werkweek, het weekend, de maand, het jaar. Van nacht naar ochtend en van werkdag naar avond. De energie van alledag die je laat bewegen in het ritme van de wekker, was, werk, vergadering, boodschappen, kan ervoor zorgen dat je het werkelijke ritme van het leven een beetje kwijtraakt.

De dagen van de week hebben elk hun eigen energie en ritme. Je energie verschilt van dag tot dag. Zo zijn er dagen waarin je wil creëren, dagen waarop hard werken als vanzelf gaat en dagen die uitnodigen tot rust en reflectie. Er zijn dagen om af te spreken met anderen, om iets te ondernemen of dagen om iets te bestuderen. Voor de natuur is dit niet anders, die volgt ook zijn eigen ritme. Elke dag is de natuur weer een stapje verder met zijn volgende seizoenswisseling. Er voltrekt zich een nieuwe cyclus van leven, dood en nieuw leven. Wij maken deel uit van deze cyclus en soms met de eerste sneeuw of de eerste voorjaarszon zijn we ons even bewust van hoe het voelt als je aangesloten bent op het ritme van deze cyclus, en hoe alles in verbinding staat.  

Elke dag heeft een andere sfeer dan de vorige, de ene dag wil het maar niet lukken, de andere dag loopt alles vloeiend. Ook de kwaliteit van de dag verschilt van uur tot uur, terwijl ook de tijd van het jaar meespeelt. Als je dat eenmaal weet hoef je je daar geen zorgen om te maken, je houdt er gewoon rekening mee. Als je leert meebewegen met deze energiestroom kom je in een natuurlijk ritme dat rust brengt. Om mee te gaan met die energie fluctueert je week van flink aanpakken tot het verder uitwerken van details van zwaar naar steeds lichter, naarmate de week vordert. Je creëert dan een natuurlijke balans. 

Door langzamer door het leven te gaan en gebruik te maken van je natuurlijke ritme kan je veel opleveren. Als je het lastig vindt om in dat ritme te komen gebruik dan dagelijkse vaste momenten zoals je eerste kop koffie/thee om even stil te staan bij de dag en te overdenken wat je uit je dag wilt halen. Wat heb je nodig voor jezelf? Hoe is je energie? Of start eens met een wandeling aan het begin van de week en bedenk tijdens die wandeling wat je de aankomende week wilt doen, wat je nodig hebt en geef jezelf ook de ruimte voor ontspanning en reflectie. De week erna kijk je dan eerst terug op deze week en daarna maak je weer nieuwe plannen. 

Het vermogen om blij te zijn met wat er al is, is het medicijn voor balans. We hebben de donkere winter nodig om ten volle te kunnen genieten van de lange zomerdagen. We hebben de natuur nodig voor onder andere gezonde lucht, creatie en bezinning. Jezelf verbinden met de kracht van de natuur geeft innerlijke rust elke dag opnieuw. Afstemmen op het ritme van de natuur geeft je gronding en stabiliteit. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.