Kleuren

Kleuren

Met elke kleur kunnen we een bepaalde emotionele reactie teweeg brengen en kleur is dan ook een prachtig element om ons welzijn te beïnvloeden. Ze speelt een enorme grote rol in ons leven, zonder dat je hier altijd van bewust bent. Hoe belangrijk is de betekenis van kleur in ons leven en in ons huis. Wat voor impact heeft het op ons lichaam en geest? 

Gevoelens, gedachten, bloeddruk, lichaamstemperatuur, ademhaling en het immuunsysteem worden allemaal beïnvloed door kleuren. Met kleur geef je ook vorm aan je persoonlijkheid. We weten vaak welke kleuren we mooi vinden en welke niet. Weinig mensen denken echter na over hoe kleuren ons beïnvloeden. 

In de natuur hebben kleuren altijd een betekenis. Planten die insecten moeten lokken om voort te leven, hebben vaak heel felle kleuren. Kleuren bevatten vibraties. Hoe sterker de kleur, des te krachtiger de vibraties. Door deze vibraties nemen we het licht niet alleen met onze ogen waar, maar ook met onze huid! En ook in je interieur speelt kleur een grote rol. Kleur kan je plezieren, verwonderen en heel diep raken, kleurkennis is zelfkennis. Hieronder wat doet kleur voor jou en voor je interieur. 

Roze
Roze is de kleur van vrouwelijkheid en zorgt voor verzoening en kalmte. De kleur staat ook voor verbondenheid. Het symboliseert liefde en tederheid. Roze werkt stimulerend voor vrouwen en rustgevend voor mannen. Deze kleur is geschikt voor veel ruimtes maar vooral voor de slaapkamer of huiskamer. 

Rood
Rood is de kleur van bloed en vuur. We voelen warmte, wat resulteert in enthousiasme en activiteit. Rood wordt geassocieerd met liefde, passie, begeerte, energie, oorlog, gevaar, kracht, en besluitvaardigheid. Daarom ervaren sommige mensen de kleur als verontrustend en stressvol. Gebruik rood in je huis dus met mate. Less is more. 

Wit
Wordt geassocieerd met licht, goedheid, vrede, onschuld, puurheid, neutraliteit, eenvoud en zekerheid. Wit is de kleur die andere kleuren sterker doet uitkomen. Het is de kleur van puurheid en waarheid. Wit geeft licht waardoor een ruimte groter lijkt. In de zomer geeft de zon geel licht (warmte) en in de winter blauw licht (kou) hou dus rekening met de lichtinval en combineer wit met andere kleuren. 

Geel
Is mentaal stimulerend, aangezien het de kleur van de zon is. Geel staat voor optimisme, verlichting, vreugde, geluk, intellect en energie. Geel is vrolijk, zonnig en sprankelend. Geel laat licht dat binnenvalt reflecteren en is daardoor ook erg geschikt in iets minder lichte ruimten. Gebruik geel als accentkleur of als statement door één lange muur geel te maken. 

Oranje
Oranje geeft een warm en gezellig gevoel. Het staat symbool voor spiritueel ontwaken. Oranje representeert enthousiasme, fascinatie, geluk, creativiteit, besluitvaardigheid, aantrekkingskracht, succes, aanmoediging en stimulatie. Oranje vergroot de eetlust en stimuleert de spijsvertering. Je kan oranje toepassen in elke ruimte maar let op met mate. 

Groen
Groen is de kleur van de natuur en wordt beschouwd als een kleur die kalmerend en rustgevend werkt. Het geeft ook nieuwe energie en kracht. Groen stimuleert ontwikkeling, groei, vruchtbaarheid, stabiliteit en doorzettingsvermogen en helpt je je te concentreren. Groen is in elke ruimte van je huis toepasbaar. Speel eens met verschillende tinten groen dit zorgt voor harmonie en balans in je huis. 

Blauw
We ervaren blauw als rustgevend maar ook een beetje deprimerend. Het is een geschikte kleur voor een ruimte met hyperactieve kinderen. Blauw wordt geassocieerd met bewustzijn, intellect, betrouwbaarheid en toewijding. Blauw staat ook voor intuïtie en inspiratie en is daardoor heel geschikt voor een werk- of slaapkamer. Meerdere tinten blauw geven meer balans aan je interieur. 

Paars
Paars is de kleur van mysterie en spiritualiteit. Paars wordt geassocieerd met wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid, creativiteit, magie, kracht, adel, luxe en ambitie. De kleur werkt inspirerend en verhoogt de creativiteit. Deze kleur is dus ideaal voor een meditatieruimte of studieruimte. 

Bruin
Straalt stabiliteit, betrouwbaarheid en toegankelijkheid uit. De kleur staat voor masculine eigenschappen. Bruin is de kleur van de aarde, onze oorsprong. Het wordt geassocieerd met alles wat natuurlijk en organisch is. Het maakt je ontspannen. Ideaal voor in de woonkamer zeker omdat bruin zoveel verschillende tinten heeft waardoor je het makkelijk kan combineren. 

Zwart
Slokt energie op en wordt ervaren als verstild, stil en zwaar. Het wordt wel geassocieerd met kracht, autoriteit, elegantie, dood, het kwaad en mysteries. Zwart wordt beschouwd als een uitgesproken formele en prestigieuze kleur. Door te veel zwart voelen mensen zich soms neerslachtig en onprettig. Zwart kan voorwerpen accentueren in een contrast en kan in kleine doses voor spanning en dynamiek zorgen. Zwart neemt letterlijk het licht weg dus gebruik het alleen als accentkleur. 

Eén reactie

  1. Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
    It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance.
    I must say you have done a very good job with this.
    Additionally, the blog loads super quick for me on Chrome.
    Exceptional Blog!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.