Groei

Groei

Is het gras altijd groener bij de buren? Schijn bedriegt we spiegelen onszelf nu eenmaal graag maar vergeten dan soms dat iedereen zijn eigen tempo mag hebben. De een groeit misschien wat sneller, wat stabieler of bloeit langer maar je maakt alle seizoenen meerdere malen in je leven mee. Soms lijkt een seizoen oneindig te duren maar wanneer je het omarmt en er gebruik van maakt dan gaat het seizoen sneller dan je aanvankelijk had verwacht.

Hoe doe je dat? Door op je gevoel te vertrouwen, uit te vinden wat bij je past maar minstens zo belangrijk wat niet bij je past. Door de seizoenen te volgen, niet alleen door het jaar heen maar elke dag. Ben je een ochtendmens dan is jouw dagelijkse ritme: lente, zomer, herfst en winter. De lente staat bijvoorbeeld voor: dingen bedenken, creativiteit, vergaderingen waar een resultaat uit moet komen. Zo heeft elk seizoen zijn kernwaarden. 

Door het jaar heen leven met de seizoenen geeft je stabiliteit, rust en maakt balanceren en meebewegen makkelijker. De winter staat bijvoorbeeld voor: bezinning, naar binnen keren, rust, oude dingen loslaten. En zo heeft elk seizoen zijn eigen kenmerken. 

Wij zijn geneigd de seizoenen en de wisseling van de seizoenen te zien als iets wat buiten ons plaatsvindt maar hoe wordt je nu echt bewust van de seizoenen? Wat heb je nodig om je goed te voelen over jezelf? Hoe kan je de seizoenen voor je laten werken? Welk gevoel roept welk seizoen bij je op? Wordt je bijvoorbeeld verdrietig van de winter probeer dan echt te voelen waar dit vandaan komt, blijf bij dat gevoel en bedenk dan voor jezelf wat je er aan zou kunnen doen. Je kan ook voor jezelf nagaan bij wat voor gevoel je snel komt en welke juist niet. Ben je wel heel snel vrolijk maar is boos worden heel lastig? Dan zegt dit iets over jouw als persoon. Ga er mee aan de slag en zie wat het je brengt. 

Heb je vragen hierover of wil je dat ik met je meedenk? Laat een bericht achter soms zien twee mensen meer dan één. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.